Visalaje, Bílý kříž

 Chtěli jsme si udělat výlet, ale do poslední chvíle jsme nevěděli kam. Vyjeli jsme z Bohumína a cestou se rozhodovali jestli to bude výšlap na Lysou z Krásné, nebo výšlap na Travný z Krásné nebo procházka Visalaje - Bílý kříž. Bohužel (nebo bohudík) byla Markem zvolena nejjednodušší varianta - Visalaje - Bílý kříž.

Na parkovišti u hotelu Visalaje jsme byli za hodinku, asi ve čtvrt na jedenáct. Z terasy byl krásný výkled na Lysou Horu a modré nebe slibovalo krásné počasí. Vyšli jsme směr Bílý kříž po modré značce. První zastávka byla u Experimentálního ekologického pracoviště, dvou velkých skleníků, kde se zkoumá vliv zvýšeného CO2 na smrkový porost. Tady jsme snědli skoro všechny naše zásoby (asi vliv CO2).

Dále jsme šlapali kolem bílého kříže až k chatě Barón Kysuca, která je už na Slovenské straně Beskyd. Kousek od chaty, v lese, je přírodní kostelík s oltářem a lavicemi mezi stromy.

Po drobném občerstvení na terase chaty jsme se začali vracet. Tentokrát po zelené značce. Na fotkách je vidět jak nám cesta krásně ubíhala :-)