Lipno - na lodi i v korunách stromů

Letošní dovolenou jsme naplánovali do jižních Čech, na vlny Lipenské přehrady. Rezervovali jsme si dvoudenní plavbu na plachetnici a pokračování na suchu v penzionu u Sojků v Lipně nad Vltavou. Na plavbu jsme byli dobře připraveni z předchozího kurzu na Slezské Hartě. Těšilim jsme se, jak naučené dovednosti využijeme.
Předpověď počasí, ale dva dny před odjezdem ukazovala na deštivé pondělí i úterý, silný vítr a místy i kroupy. A to nevypadalo dobře. Ještě v pondělí dopoledne, ale při odjezdu z Bohumína, svítilo sluníčko a vypadalo to na krásný letní den. Cesta, i když dlouhá, proběhla v klidu a v šest odpoledne jsme už parkovali v Landal Marině Lipno. Nepršelo, ale už bylo zataženo.
Jeanneau Flirt 20

V sedm hodin jsme si převzali naši plachetnici Jeanneau Flirt 20. Kýlová plachetnice, délky 6m, šířky 2,3m, se závěsným motorem Yamaha 5HP. Oplachtění 11m2. 
V tu chvíli začalo pršet. Rychle jsme nalodili všechno potřebné z auta do lodi a přesunuli se do restaurace Neptunus u mola. Tam jsme u večeře přečkali nejprudší liják a za tmy a deště jsme se přesunuli na loď. První noc na lodi jsme více probděli než prospali. Je to podobné jako ve stanu, kde se první noc moc nevyspím. Málo místa, nepohodlí, voda pod náma i nad náma. Aspoň, že k ránu přestalo pršet.
Přivítala nás ale zatažená obloha a absolutní bezvětří. Vypadá to, že naše jachtařské zkušenosti dnes nevyužijeme. Vyplouvat na motor nemá cenu, protože může začít každou chvíli pršet. Všechny plachetnice v marině dnes zůstaly u mola. Přišel na řadu náhradní program. Po ranní hygieně a snídani jsme zkusili navštívit místní krytý aquapark. Stejný nápad měli bohužel i všichni ostatní dovolenkáři v Lipně a čekat hodinu na uvolnění se nám nechtělo. Takže jsme vyrazili do Českého Krumlova. kde jsme strávili celý den.