Hrad Bouzov

Hrad Bouzov - vstupní bránaZměna, dnes nebude výlet na kole, ale pojedeme na pohádkový hrad Bouzov. Hrad najdeme asi 20km západně od Litovle ve vesničce Bouzov. Není velký ale tvoří jasnou dominantu vesnice, hlavně jeho pohádková věž. Kolem hradu je velký park, který jsme ale nestihli projít.

Na hradní parkoviště (parkovné 50Kč) jsme přijeli před půl jedenáctou. Bylo tu jen pár aut, takže přelidněno rozhodně nebude, hurá. Po pár desítkách metrů jsme přišli ke vstupní bráně hradu, kde jsme si u pokladny vybrali a zaplatili prohlídkový okruh - zelený s cenou rodinného vstupného 450Kč.

V 10:50 začala na prvním nádvoří prohlídka. Za vstupem do hradu jsme všichni (kromě Janky) dostali šoupací papuče. Postupně nás průvodkyně seznámila s historií hradu, hradními pány, s bílou paní, prohlédli jsme si pracovnu, jídelny, pokoje pro hosty, koupelnu i záchod, ložnici velmistra. Největší a nejkrásnější místností je rytířský sál, kde se dnes konají svatební obřady. Všechny místnosti hradu měly dřevěné obložení stěn s vyřezávanými motivy. Všude byly znaky a erby Řádu německých rytířů, kteří byli vlastníky hradu od roku 1696 až do roku 1939. Posledním velmistrem řádu byl arcivévoda Evžen Habsburský, který taky nechal hrad zrekonstruovat do dnešní podoby.

Z historie hradu:
Hrad byl založen na počátku 14. století, Búz z Búzova byl v letech 1317 - 1339 prvním známým držitelem hradu. Od poloviny 14. stol. jej drželi páni z Vildenberka, kteří v roce 1382 prodali panství moravskému markraběti Joštovi. Ten je pak v roce 1396 přenechal svému přívrženci Heraltovi z Kunštátu.
V rukou pánů z Kunštátu zůstal hrad Bouzov s kratšími přestávkami téměř až do konce 15. století. Je pravděpodobné, že na hradě Bouzově se narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad . Jiří z Poděbrad postoupil panství někdy před rokem 1442 svému stoupenci Zdeňkovi Kostkovi z Postupic. V letech 1472 - 1696 byl v majetku mnoha různých českých a moravských rodů. Pak celé panství kupuje Řád německých rytířů.
Majetkem řádu zůstal hrad až do 1. 10. 1939, kdy byl konfiskován jako majetek spolku - nebyl uznán jako církevní majetek. Spolu s dalším řádovým majetkem byl předán do správy Gesellschaft zur Förderung und Pflege deutscher Kulturdenkmäler se sídlem v Berlíně.
Po válce byl konfiskován dle dekretu prezidenta, od roku 1945 byl hrad ve správě Národní kulturní komise, Státní památkové správy, (Krajského) Vlastivědného ústavu (muzea) v Olomouci a od 1. 1. 1994 je ve správě státní příspěvkové organizace Státní hrad Bouzov.

No, ale to už nám vyhládlo. Prohlídka skončila a my jsme se přesunuli do podhradí, do zdejší krčmy na kus dlabance.

Počasí nám vyšlo krásně, letní den se sluníčkem, modrá obloha a stihli jsme ještě odpolední posezení na zahradě :-)